Palatul Cotrceni in 1908

Palatul Regal Cotroceni


Acest asezamant celebru in istoria romanilor a fost intemeiat, cu trei veacuri in urma, de bunul voievod Serban Cantacuzino (1678-88). De Cotroceni, sunt legati domnitori de vaza, de la Constantin Brancoveanu pana la Alexandru loan Cuza.
Din 1866, vechile case domnesti sunt atribuite spre folosinta lui Carol I, ca resedinta de vara. Intreaga istorie a regalitatii noastre se leaga, intre 1866-1947, de Palatul Cotroceni. Carol si Elisabeta au locuit ,,in mijlocul acestor umbrare”, pana la restau-rarea Palatului regal din Bucuresti. Mai apoi, ei si-au mutat resedinta de vara la Sinaia, dupa construirea Castelului Peles. In 1888, Regele Carol daruia Cotroceniul printului mostenitor Ferdinand si tinerei sale sotii Maria, cea care a stapanit palatul pana la moartea ei, in anul 1938. Prin testament, regele Ferdinand lasa Palatul Cotroceni, ca resedinta, Reginei Maria, cu drept de a dispune dupa vointa sa de mobilele aflate in patrimoniul edifciului regal.
Dupa abdicarea fortata a lui Mihai I (30 dec. 1947), in timpul dictaturii comuniste multe mobile au fost furate si distruse, iar cartile din biblioteca arse in curte. In urma cutremurului din 1977, Ceausescu a decis restaurarea palatului si folosirea acestuia ca spatiu de inalta reprezentare socialista. Biserica a fost demo-lata in 1984, din ordinul dictatorului.
In zilele noastre, ansamblul Cotroceni, ale carui lucrari de refacere fusesera incheiate inainte de Revolutia din 1989, devine sediu al Presedintiei Romaniei si Muzeu National, in latura veche a palatului.