Originea familiei de Hohenzollern

 


Dupa traditii, aceasta familie nobiliara isi are originile, pe scara timpului, in stravechea familie romana patriciana DE COLONNA (270 dupa Hristos). Colonna vine de la columna sau crucea pe care a fost rastignit Domnul nostru lisus Hristos, iar un membru al acestei familii ar fi adus o bucata din cruce, dand numele ei familiei sale. Nobila familie de Colonna a avut un rol insemnat in Evul Mediu, in timpul tulburarilor de la Roma. Tot din aceasta familie au facut parte papii: Marcelus IV, Sixtus in si altii. Dupa alta traditie, Hohenzollernii ar fi de origine italiana si ar descinde din vechea familie lombarda DE COLLALTO. Asemanarea cuvintelor Collalto si Hohenzollern este perfecta, deoarece cuvantul Collalto, despartit in limba italiana, inseamna: coll-ine sau colle - colina, alto - inalt, varf.
Dupa a treia traditie, cel mai vechi strabun al ramurii de Hohenzollern, care traia pe la anul 800 si care ar fi zidit castelul genealogic de Hohenzollern, ar fi fost contele Thassilo de Suabia. Aceasta familie ar fi avut rangul de duce chiar din sec. al IX-lea (a dat doi duci la tronul Suabiei).
Ramura de Hohenzollern dateaza, deci, din timpuri foarte vechi, putand spune ca este cea mai veche, mai nobila si mai glorioasa familie din Europa. Din aceasta s-a desprins, in linia franconiana - Dinastia Imperiala Germana si, in linia suabiana -Dinastia Regala Romana.


SIGMARINGEN - CUIBUL AQUILEI NEGRE


Intrand printre stanci gigantice, Dunarea se incolaceste deodata incat nu-i lipseste mult sa inchida o circumferinta. Orasul Sigmaringen se afla in centrul format de cursul capricios al fluviului, pe partea lui dreapta. De mai bine de 400 ani se afla aici, in permanenta, resedinta familiei auguste de Hohenzollern-Sigmairingen. O data cu trecerea tarilor Hohenzollerne la Prusia, in 1851, orasul devine capitala provinciei.
Aproape de varful unei stanci se afla antica cetate romana SIGMAR, in inima muntelui, azi Cetatea, Sigmaringen, al doilea leagan al Zolern-ilor (primul fiind la nord: orasul Hechingen). Sigmar a fost un nobil suab care a cucerit orasul si a construit peste zidurile romane actualul castel (sec. al IX-lea). Legenda spune ca acest conte sau sef de razboinici ar fi fost intemeietorul cetatii.
Castelul apartine ramurii suabiene de Hohenzollern, din sec. al XVI-lea. Dupa razboiul de 30 de ani, se fac mari lucrari de reparatii. Principele Meinrad I (1638-81) reconstituie partea de Nord. Principele Iosif Friederich (1715-69) construieste intrarea pana la turnul cel mare. Principele Carol Anton reface in intregime castelul: camere luxoase, sali de serbari, saloane pentru Imparatul si Regele Germaniei, Casa Artelor, turnul de apa, un grajd frumos. Din nenorocire, la 17 aprilie 1893, un incendiu izbucni, prefacand in cenusa multe.lucruri de valoare. Insa partea incendiata a fost repede restaurata si inzestrata cu statuete, bibelouri, tablouri de arta, carti rare, vase scumpe, arme, armaturi ale eroilor familiei. Sala Strabunilor este superba. Deviza NIHIL SINE DEO (Nimic fara Dumnezeu) indica respectul pentru Suprema Forta si a fost preluata si de catre Dinastia Romana. De altfel, multe elemente din fortareata natala au fost folosite, de catre Regele Carol I, si in superbul sau Castel Peles din Sinaia.
Victor Bradu Ghitulescu in impresionantul album documentar CARTEA DE AUR. 70 dea ani de la intemeierea Dinastiei Romane (1866 - 1936) MS. REGELE CAROL II, descriind cu lux de amanunte si minunate ilustratii genealogia acestei case aristocratice germane, ne ofera o multime de impresii de vizitator, din care decupam:
“ ... Pe un drum placut si presarat pe de o parte si alta cu brazi si alte frumoase plantatii, drum care urca muntele castelului Sigmaringen... dupa o jumatate de ora se infatiseaza in dreapta prima parte a castelului si cea mai veche, numita ,,cetatea cavalerilor". Ea este compusa din mai multe camere... Odinioara, aici erau locuintele cavalerilor... In acelasi corp, se afla mareata sala a panopliilor, cu arme din toate timpurile...
Drumul catre castel trece printr-un gang, care leaga biserica de castel, in extremitatea caruia apare, in fata, impozanta poarta principalia...
Deasupra marii porti se afla un Votiv - basorelief - in piatra artistic executat de mari sculptori ai vremurilor... Votivul are stilul Renasterii... Deasupra Votivului se afla sterna de Hohenzollern, iar mai sus un episod din istoria germana: Contele de Habsburg, care asedia orasul Basel, primeste prin Friederich de Hohenzollern, burgraf de Nurnberg, stirea ca a fost ales Suveran in oct. 1273.
BIBLIOTECA numara 30000 volume, precum si hrisoavele castelului. Principele Carol Anton era un mare colectionar de carti si obiecte de arta.
MUZEUL din aceasta uriasa cetate princiara este, de asemenea, de o rara bogatie. Sculpturile in bronz numara 12.000 exemplare. Tablouri artistice pictate pe sticla primitiva, goblenuri extraordinar de fine si enorm de scumpe, arme, diverse armuri incrustate cu aur, mobile sculptate datand din Evul Mediu, epoca Renasterii, sobe din acea epoca avand caramida pictata, un numar considerabil de opere, din toate artele, ale celebrilor maestri ai timpurilor ca Tiziano, Durer, Cranach, Holbein.
Principele Carol Anton de Hohenzollern a imbogatit mult acest muzeu. De altfel, acest gust a fost mostenit si de fiul sau, Regele Carol I cel Intelept al Romaniei. Castelul Peles din Sinaia contine numeroase colectii de arta si mai cu seama tablourile valoroase de acolo, intre care si un Rubens...
Acest cuib de aquile din Sigmaringen este leaganul marilor nostri regi. Aici

s-a nascut, la 20 aprilie 1839, Carol I, domn si apoi rege al Romaniei. Aici a vazut lumina zilei, la 24 august 1865, nepotul sau de frate Ferdinand I, primul rege al Romaniei Intregite.